De meeste medicijnen hebben geen invloed op de coronavaccinatie.  Als je dokter je na de vaccinatie een geneesmiddel voorschrijft, vertel hem/haar dan dat je een coronavaccinatie hebt gehad. Hij/zij kan daar dan eventueel rekening mee houden.

Werking vaccinatie bij medicijngebruik

Voor de meeste medicijnen geldt dat je je wel kunt laten vaccineren. In sommige gevallen is extra aandacht nodig.  Dat is het geval bij bloedverdunnende medicijnen, medicijnen die je afweersysteem beïnvloeden en monoklonale antistoffen: 

  • Als je behandeld wordt met bloedverdunnende medicijnen kun je meestal gewoon gevaccineerd worden. Soms is overleg met de trombosedienst nodig over het juiste tijdstip van vaccineren en de plek waar je geprikt wordt. Geef daarom bij het maken van de afspraak aan welke bloedverdunners je gebruikt.
  • Als je behandeld wordt met medicijnen die het afweersysteem beïnvloeden kun je gevaccineerd worden. Wel kunnen deze medicijnen de vaccinatie minder effectief maken. Lees meer over ‘mensen met afweerstoornis
  • Als je behandeld bent met monoklonale antistoffen tegen het coronavirus kun je gevaccineerd worden vanaf twee tot drie maanden na de behandeling. Deze antistoffen blijven de eerste maanden waarschijnlijk nog in het lichaam aanwezig. Ze kunnen een negatieve invloed hebben op de afweerreactie door de vaccinatie. Daarom is het beter om nog even te wachten met de vaccinatie.

Als je ziek bent en je hebt een afspraak voor vaccinatie

Als je klachten hebt die kunnen passen bij corona (verkoudheidsklachten, verhoging/koorts benauwdheid, hoesten, verlies van smaak en reuk) kun je niet naar de vaccinatieafspraak komen. Blijf thuis en doe een zelftest en houd je aan de basisregels

  • Als blijkt uit de test dat je geen corona hebt, kun je gevaccineerd worden als je geen koorts (meer) hebt.
  • Als blijkt uit de test dat je corona hebt, ga je in thuisisolatie en kun je later gevaccineerd worden als je weer beter bent. Vanaf 3 maanden na een positieve testuitslag kun je gevaccineerd worden.

Maak een nieuwe afspraak voor de vaccinatie. 

Als je ziek wordt na de vaccinatie 

Als je binnen een of twee dagen na de vaccinatie last krijgt van milde klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en verhoging kan dit een bijwerking van de vaccinatie zijn. De bijwerkingen gaan binnen enkele dagen over. 

Heb je naast deze milde klachten óók andere klachten die passen bij corona (zoals verkoudheid, hoesten, benauwdheid of reuk- of smaakverlies)? Of heb je contact gehad met iemand met corona? Laat je testen. Blijf thuis en houd je aan de basisregels  totdat je de testuitslag hebt.

Vaccinatie en ziekenhuisopname of operatie

Je kunt gevaccineerd worden vanaf vier weken nadat je ziek bent geworden.

Je kunt tot minimaal 2 dagen voor een operatie gevaccineerd worden. Zo voorkom je dat je last hebt van bijwerkingen en daardoor niet geopereerd kunt worden. Na een operatie, ook met narcose, kun je gewoon gevaccineerd worden, het is niet nodig om na een operatie een aantal dagen te wachten voordat de vaccinatie gegeven mag worden.