Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor alle zwangere vrouwen: vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) en ook voor gezonde zwangere vrouwen. Als je zwanger bent heb je namelijk meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19, zeker in het derde trimester.

Vaccineren tijdens zwangerschap

De vaccins van Pfizer en Moderna tegen zijn mRNA-vaccins. Op basis van de onderzoekgegevens en werking van deze vaccins, zijn er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins schadelijk zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Daarom is het advies aan alle zwangere vrouwen om – als zij hiervoor opgeroepen worden- zich te laten vaccineren.

Over de veiligheid van het vaccin van Janssen tijdens de zwangerschap is op dit moment nog onvoldoende bekend. Het vaccin van AstraZeneca wordt gebruikt voor mensen boven de 60 jaar.

Meer informatie over vaccinatie en zwangerschap:

Evaluatie van bijwerkingen

Vrouwen die zich laten vaccineren tijdens de zwangerschap kunnen meedoen aan Moeders van Morgen. Moeders van Morgen (onderdeel van Bijwerkingencentrum LarebLandelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen ) doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Aanmelden kan via www.moedersvanmorgen.nl.

In welk trimester van de zwangerschap vaccineren? 

Vaccinaties kunnen tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken leidt tot complicaties. Wil je liever niet in de eerste 12 weken gevaccineerd worden? Plan je  vaccinatie dan daarna. Wacht liever niet tot het einde van de zwangerschap. Als je aan het einde van je zwangerschap besmet wordt met een COVID-19 infectie heb je namelijk meer risico op complicaties.

Tijd tussen de coronavaccinatie en de kinkhoestvaccinatie

Tussen een coronavaccinatie en een andere vaccinatie, zoals de maternale kinkhoest vaccinatie, is het advies om minstens 14 dagen er tussen te plannen. 

Tijd tussen een coronavaccinatie en een rhesusprik (anti-D)

Het maakt niet uit hoeveel tijd hier tussen zit, dit kan ook op dezelfde dag gebeuren.

Krijg ik na mijn eerste vaccinatie met AstraZeneca nog een tweede vaccinatie met AstraZeneca? 

Nee. Voor zwangere vrouwen heeft vaccinatie met Pfizer of Moderna de voorkeur. We adviseren om geen AstraZeneca vaccinatie te geven aan die zwanger zijn. Over de mogelijkheid om na een eerste vaccinatie met AstraZeneca een tweede vaccinatie met Pfizer te krijgen lees je meer op de pagina Vragen en antwoorden vaccinatie AstraZeneca.

Vruchtbaarheid en zwangerschapswens

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd.  

Vaccinatie voorafgaand aan zwangerschap 

Bij een zwangerschapswens kan gewoon gevaccineerd worden. In geval van IVF is het advies om het plannen van de vaccinatie met jouw arts af te stemmen. 

Borstvoeding en vaccinatie

Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.

Bescherming baby na vaccinatie moeder

Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. We weten nog niet of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk. 

Pilgebruik en andere anticonceptiemiddelen 

Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.