Ik ben koortsig en grieperig, mag ik gevaccineerd worden? 

Pfizer

Als je klachten hebt die kunnen passen bij corona moet je thuisblijven en je laten testen. Je kunt niet naar de vaccinatielocatie komen. Maak een nieuwe afspraak voor de vaccinatie.

Ik ben na de eerste vaccinatie positief getest op COVID-19. Moet ik de tweede vaccinatie dan nog halen?

Pfizer
Ja, we adviseren je om de serie af te maken. Je kunt de tweede vaccinatie halen 4 weken na de start van de klachten. Of, als je geen klachten hebt, 4 weken na de positieve test.

Ik ben herstellende van een hartinfarct, mag ik gevaccineerd worden?

Pfizer
Ja, dat mag. Een recent hartinfarct is geen reden om niet te vaccineren.

Ik heb op de ICintensive care gelegen met corona en ik ben nog niet de oude, mag ik gevaccineerd worden?

Pfizer
Ja, dat mag als het minimaal vier weken geleden is dat je de symptomen kreeg.

Ik ben allergisch voor bepaalde stoffen. Maakt dat uit?

Pfizer
Dat maakt alleen uit als je allergisch bent voor een bestanddeel van het vaccin. Deze ingrediënten zijn te vinden in de bijsluiter. In het vaccin van Pfizer/BioNTech zitten geen antibiotica. 
Overleg voor de vaccinatie altijd met de arts op de priklocatie als je eerder een ernstige allergische reactie of ademhalingsproblemen hebt gehad na een vaccinatie. 
Na vaccinatie blijft iedereen vijftien minuten bij de priklocatie zodat eventuele allergische reacties direct behandeld kunnen worden.  

Mag ik tijdens een coronabesmetting het vaccin laten zetten?

Pfizer
Als je corona hebt blijf je in thuisisolatie tot je niet meer besmettelijk bent. Je kunt dan niet gevaccineerd worden. Vaccineren kan pas minimaal vier weken nadat de symptomen begonnen.

Zijn er medicijnen die invloed hebben op de vaccinatie?

Pfizer
De meeste medicijnen hebben geen invloed op de vaccinatie. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals sommige bloedverdunners of medicatie die het afweersysteem beïnvloedt. Kijk daarvoor bij de vraag over bloedverdunners en de vraag over medicijnen die het afweersysteem beïnvloeden. 
Als een dokter je na de vaccinatie een geneesmiddel voorschrijft, vertel de dokter dan dat je een coronavaccinatie hebt gehad. De dokter kan hier dan eventueel rekening mee houden.

Mag ik paracetamol of andere pijnstillers gebruiken na vaccinatie?

Pfizer
Ja, je mag na de vaccinaties paracetamol of andere pijnstillers gebruiken. Als je na de vaccinatiepijnstillers of medicijnen van een arts krijgt voorgeschreven meld dit dan als je voor een volgende vaccinatie komt. Dan kan beoordeeld worden of het medicijn invloed heeft op de vaccinatie.

Kan ik de vaccinatie krijgen als ik bloedverdunners neem?

Pfizer
Ja, meestal kun je gewoon gevaccineerd worden, maar soms is overleg met de trombosedienst nodig over het juiste tijdstip van vaccineren en de plek waarop je gevaccineerd wordt. Geef daarom bij het maken van de afspraak aan welke bloedverdunners je gebruikt.

Kan ik de vaccinatie krijgen als ik medicijnen neem die mijn afweersysteem beïnvloeden?

Pfizer
Ja, je kunt gevaccineerd worden. Wel kunnen medicijnen die invloed hebben op je afweerreactie de vaccinatie minder effectief maken. Hoe veel minder effectief het vaccin is als je afweer verminderd is door ziekte of medicijnen, is niet bekend. Omdat er nu veel corona voorkomt, is ook een gedeeltelijke bescherming belangrijk. Daarom adviseren we iedereen met een verminderde afweer om zich te laten vaccineren zij een uitnodiging krijgen voor vaccinatie. Blijf na een vaccinatie wel voorzichtig, en houd je aan alle adviezen en maatregelen om besmetting te voorkomen.

Ik ben tijdens mijn ziekenhuisverblijf voor corona behandeld met monoklonale antistoffen. Mag ik de vaccinatie?

Pfizer
Ben je behandeld met monoklonale antistoffen tegen het coronavirus? Dan zijn deze antistoffen de eerste maanden waarschijnlijk nog in het lichaam aanwezig. Die antistoffen kunnen een negatieve invloed hebben op de afweerreactie door de vaccinatie. Het is daarom beter om met de vaccinatie te wachten tot minimaal twee tot drie maanden na de behandeling.

Mag ik na het coronavaccin andere vaccins ontvangen?

Pfizer
Ja, dat mag. We adviseren om wel om in ieder geval zeven dagen te wachten met andere vaccinaties. Als je dan bijwerkingen krijgt na de vaccinatie, is het makkelijker om te bepalen door welke vaccinatie dat komt. 

Wat moet ik doen als ik geopereerd moet worden?

Pfizer
Wordt je binnenkort geopereerd met narcose? Zorg dan dat je de vaccinatie minimaal twee dagen daarvoor krijgt. Liefst iets langer. Zo voorkom je dat je last hebt van bijwerkingen en daardoor niet geopereerd kunt worden. 
Het is niet nodig om na een operatie te wachten voordat de vaccinatie gegeven mag worden.