Nederland is al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de afgekondigde maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hier aan te houden en wat de impact op mensen is, houden het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst-GHORGeneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (samen met de regionale GGD’en) een groot onderzoek. Het onderzoek gaat over het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in dit coronatijdperk.

Resultaten 3e ronde

Grote bereidheid tot thuis-isolatie bij positieve COVID-19 test  /  Welbevinden neemt toe

Het gevoel van dreiging van het nieuwe coronavirus neemt af. Mensen ervaren minder angst en somberheid dan in de beginfase van de corona-pandemie. Het naleven van hygiënemaatregelen, zoals vaak handen wassen en niezen in de elleboog, blijft stabiel. De 1,5 meter afstand houden wordt steeds lastiger, ook bij bezoek thuis. Veel mensen met verkoudheidsklachten geven aan dat ze niet binnen blijven of van plan zijn om zich te laten testen. Echter, als mensen of huisgenoten positief getest zijn, is er grote bereidheid om twee weken in thuisisolatie te gaan.

Dat blijkt uit de gegevens van de derde ronde van het vragenlijstonderzoek van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst GHORGeneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Nederland en de regionale GGD’en.  Deze inzichten helpen de overheid om burgers beter te kunnen ondersteunen en informeren. Er worden resultaten getoond op basis van alle deelnemers van de derde ronde van 27 mei tot en met 1 juni. Daarnaast worden vergelijkingen op basis van de deelnemers die aan alle drie rondes hebben meegedaan getoond. 

Naleven gedragsregels

Naleven gedragsregels

Verklaringen gedrag

Verklaringen gedrag

Welbevinden & Leefstijl

Welbevinden & Leefstijl

Draagvlak

Draagvlak

Vertrouwen in overheid

Vertrouwen in overheid 

Over dit onderzoek

Over dit onderzoek