Op de onderstaande pagina's vindt u informatie over de griep voor uw patiënten, informatie over het nut en de noodzaak om uzelf te laten vaccineren en informatie over diagnostiek van het influenzavirus en andere virussen die griepachtige verschijnselen veroorzaken.

Griepvaccinaties voor gezondheidszorgpersoneel

Twee zorgmedewerkers achter de computer

Gezondheidszorgpersoneel wordt geadviseerd jaarlijks de griepprik te halen. Gezondheidszorgpersoneel dat in zorginstellingen werkt kan het influenzavirus tijdens het werk krijgen en overdragen op patiënten. Dit geldt vooral voor personen die direct contact hebben met patiënten. Vaccinatie verkleint de kans op influenza-infectie (griep) en de daarmee gepaardgaande complicaties. Klik hier voor meer informatie over het nut en de noodzaak van griepvaccinatie voor gezondheidszorgpersoneel.

Informatie voor uitvoerders van de griepprikcampagne

Patiënt bij een arts

Bent u werkzaam in een huisartsenpraktijk of anderszins betrokken bij de uitvoering van de jaarlijkse griepvaccinatie? Bij de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPGStichting Nationaal Programma Grieppreventie) vindt u hierover informatie.

Diagnostiek

Labmedewerker pakt fles

Medisch microbiologische laboratoria kunnen monstermaterialen insturen voor diagnostisch onderzoek. Bijzondere diagnostiek voor het influenzavirus (griep) wordt uitgevoerd door verschillende Nederlandse laboratoria. U vindt hier informatie uit het Nationaal Diagnostisch Vademecum Infectieziekten: protocollen en aanvullende informatie die relevant zijn voor de diagnostiek.