Zelfafnameset

Vindt u het erg vervelend om een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Dan is er een zelfafnameset. Met de zelfafnameset kunt u zelf vaginaal materiaal afnemen dat getest wordt op HPV.


Hoe meedoen met de zelfafnameset?

U krijgt van uw screeningsorganisatie een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. De zelfafnameset kunt u bij de uitnodiging al direct aanvragen. Dit kan via de website van uw screeningsorganisatie met uw DigiD. U kunt ook de informatielijn van de screeningsorganisatie  bellen of een e-mail sturen. De gegevens van uw screeningsorganisatie kunt u vinden op de uitnodigingsbrief of via de postcodezoeker. U krijgt de zelfafnameset na ongeveer 4 maanden thuis gestuurd.

U kunt ook wachten tot u de herinneringsbrief krijgt voor het bevolkingsonderzoek. Die ontvangt u 4 maanden na uw uitnodigingsbrief. Dan kunt u ook het aanvraagformulier gebruiken dat bij de herinneringsbrief zit. U ontvangt dan meteen de zelfafnameset.

Naar boven


De zelfafnameset

Hoe werkt de zelfafnameset, klik op de taal naar jouw keuze om de animatie te bekijken.

 

 


1. Aanvragen zelfafnameset

 
Zelfafnameset aanvragen

U vraagt de zelfafnameset aan via uw screeningsorganisatie.

 

2. Ontvangen zelfafnameset  
Zelfafnameset ontvangen U ontvangt de zelfafnameset per post.
3. Afnemen zelfafnameset  
Zelfafnameset instructies gebruik U haalt de zelfafnameset uit de verpakking. Lees de gebruiksaanwijzing bij de zelfafnameset. Daarin staat stap voor stap hoe u de zelfafnameset gebruikt. U kunt ook de animatie bekijken.
Zelfafnameset terug in verpakking Na gebruik doet u de zelfafnameset terug in de doorzichtige houder.
Zelfafnameset terug in plastic zakje De houder met de zelfafnameset doet u in het doorzichtige plastic zakje met blauwe rand. Het witte absorptiedoekje moet in het plastic zakje blijven zitten.
Zelfafnameset zakje goed dicht doen Doe het zakje goed dicht.
4. Opsturen zelfafnameset  
Zelfafnameset terugsturen Stuur de zelfafnameset binnen een week op in de retourenvelop. Een postzegel is niet nodig.
5. Beoordeling laboratorium  
Zelfafnameset laboratorium De zelfafnameset wordt in het laboratorium onderzocht op HPV.
6. Uitslag  
Zelfafnameset uitslag U ontvangt de brief met de uitslag na ongeveer 4 weken.
Zelfafnameset Uitstrijkje

Naar boven


Verschillen zelfafnameset en uitstrijkje

U vraagt de zelfafnameset aan bij de screeningsorganisatie en neemt zelf materiaal uit de vagina af. U maakt een afspraak bij de huisarts voor een uitstrijkje.
De zelfafnameset wordt alleen getest op HPV. Een uitstrijkje wordt eerst getest op HPV.
Als er HPV wordt gevonden in het onderzoeksmateriaal, dan moet u een afspraak maken bij de huisarts om toch een uitstrijkje te maken. Is HPV aanwezig, dan wordt hetzelfde uitstrijkje ook getest op afwijkende cellen.
Alleen u ontvangt de uitslag. De huisarts ontvangt de uitslag niet vanwege privacyredenen en omdat u de aanvrager van het onderzoek bent. U en uw huisarts ontvangen de uitslag van het uitstrijkje.

Naar boven


Meer informatie

Naar boven

Meedoen met de zelfafnameset (uitleg)

Download deze video

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu