RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Voedsel en voeding

In ‘Voedsel en voeding’ is informatie over RIVM-taken, -publicaties en -onderzoek met betrekking tot voedsel en voeding gebundeld. Wat we eten en hoe ons voedsel geproduceerd wordt is van grote invloed op de volksgezondheid en het milieu. Het RIVM geeft de feiten en cijfers van het huidige voedingspatroon in Nederland en de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid hiervan. Ook onderzoekt en onderbouwt het RIVM maatregelen om de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van ons voedsel naar een hoger niveau te tillen. ‘Voedsel’ en ‘voeding’ betekenen niet precies hetzelfde. Voedselveiligheid en duurzaamheid hebben betrekking op ‘voedsel’, de voedingsmiddelen zoals deze gekweekt en geproduceerd worden. De term ‘voeding’ gaat over de consumptie van voedsel, dus wat we eten en de invloed daarvan op de gezondheid. Goede voeding zorgt voor een gezonde fysieke en fysiologische conditie.

Wat eet Nederland?

Het RIVM verzamelt gegevens over de voedselconsumptie en de samenstelling van voedingsmiddelen in Nederland.

Lees verder

Gezonde voeding

Voeding is een belangrijk onderdeel van onze leefstijl. Er is nog veel gezondheid te winnen door een gezonder voedingspatroon.

Lees verder

Veilig voedsel

Voedsel in Nederland is overwegend veilig, zowel als het gaat om voedselinfecties als om chemische stoffen in voedsel.

Lees verder

Duurzaam voedsel

Duurzaam voedsel is voedsel dat voorziet in de voedingsbehoefte van mensen nu en in de toekomst, en tegelijkertijd de ecologische systemen beschermt.

Lees verder

Home / Onderwerpen / V / Voedsel en voeding

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu