Als u HPVhumaan papillomavirus en afwijkende cellen heeft, wordt u doorverwezen naar de gynaecoloog. U schrikt misschien als u deze uitslag krijgt. Maar de kans dat u baarmoederhalskanker heeft, is nog steeds klein.

De gynaecoloog kijkt naar de baarmoederhals om beter te weten wat er aan de hand is. Hij of zij bespreekt van te voren goed wat er tijdens het onderzoek kan gebeuren.

Het kan zijn dat u er bij de eerste afspraak tijdens het onderzoek een stukje weefsel wordt weggenomen voor verder onderzoek, een biopt. Soms kan de gynaecoloog  besluiten om u direct te behandelen. Bij de behandeling wordt het afwijkende weefsel weggehaald. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. meestal is daarna geen verdere behandeling meer nodig. U blijft dan onder behandeling bij de gyneacoloog. Soms is verdere behandeling wel nodig. Dit hangt af van de ernst van de afwijkingen.

Verwijsbrief van de huisarts voor de gynaecoloog

De gyneacoloog ontvangt van uw huisart de volgende gegevens in de verwijsbrief,

 • De volledige uitslag als KOPAC-B-codering.
 • De hrHPVhoog risico Humaan papillomavirus-testuitslag.
 • De reden van cytologie (screening of naar aanleiding van klachten).
 • Uw eventueel eerdere cytologie uitslagen.
 • Eventueel klinische bevindingen.
 • Of u gevaccineerd bent.
 • Of er sprake is van risicofactoren zoals roken, hivhumaan immunodeficientievirus of medicijnen die de afweer van uw lichaam beïnvloeden.
 • Gebruik van medicijnen om stolling tegen te gaan

Hoe verloopt het onderzoek bij de gynaecoloog?

1. Afspraak

U maakt zelf een afspraak bij de gynaecoloog.

2. Melden

U meldt zich bij de balie van de afdeling Verloskunde en gynaecologie.

3. Gesprek

U heeft eerst een gesprek met een gespecialiseerd verpleegkundige of gynaecoloog. Daarvoor gebruikt  hij of zij de gegevens uit de verwijsbrief. Hij of zij stelt u een aantal vragen. De gynaecoloog vertelt u als u dat wilt meer over uw uitslag, het onderzoek, de eventuele behandeling en het vervolgtraject. U kunt de gynaecoloog ook vragen stellen die voor u belangrijk zijn.

4. Onderzoek

De gynaecoloog onderzoekt u op een tafel met beensteunen. Dan kan hij of zij de binnenzijde van de vagina en de baarmoederhals makkelijker bekijken.

De gyneacoloog onderzoekt u met een eendenbek (speculum). Deze brengt hij of zij voorzichtig in uw vagina net als bij het uitstrijkje.

Om de baarmoederhals beter te kunnen bekijken gebruikt de gynaecoloog een microscoop met een lampje: een colposcoop. Deze zet hij of zij ongeveer 30 cm voor de ingang van de vagina. De colposcoop blijft dus buiten de vagina. Door het felle licht dat er op zit kan de gynaecoloog de details van de baarmoederhals en vagina goed zien. De assistent kijkt mee op het beeldscherm waarop de beelden van de baarmoederhals te zien zijn. Hij of zij neemt foto’s van de baarmoederhals. Vaak kunt u zelf meekijken op het scherm.

Om eventuele afwijkingen aan de baarmoederhals beter te kunnen zien worden er één of meer kleurstoffen op de baarmoederhals aangebracht. De ene kleurstof is azijnzuur. Dit kan wat zuur ruiken. De andere kleurstof is lugol, een jodiumhoudende kleurstof zonder geur. Belangrijk dus om aan te geven bij de gynaecoloog als u allergisch bent voor jodium. Sommige vrouwen voelen de vloeistoffen wat prikken, de meesten voelen er niets van.

Het kan zijn dat u er na dit  onderzoek direct een stukje weefsel wordt weggenomen voor verder onderzoek, een biopt.  Soms kan de gynaecoloog  besluiten om u direct te behandelen . Bij de behandeling wordt het zichtbare afwijkende weefsel weggehaald. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

5. Bespreken

Na het onderzoek geeft de gynaecoloog aan wat hij of zij heeft gezien. Hij of zij bespreekt met u of het nodig is een biopt te nemen, te behandelen of om nog even af te wachten.

6. Aankleden

Als er geen verdere behandeling nodig is zal het speculum worden verwijderd en kunt u zich aankleden.

Verdere behandeling

Soms is verdere behandeling wel nodig. Dit hangt af van de ernst van de afwijkingen. De gynaecoloog houdt bij de keuze van de behandeling verder rekening met:

 • De grootte van de afwijking
 • Uw leeftijd
 • Of u op korte termijn zwanger wilt worden

Als er meer afwijkende cellen in het uitstrijkje zijn gevonden, wordt soms een groter deel van uw baarmoederhals weggenomen. U krijgt dan een ruggenprik of narcose. Een complicatie van deze ingreep is dat er een verhoogde kans op vroeggeboorte ontstaat. Daarom zijn gynaecologen zeer terughoudend in het uitvoeren van deze ingreep bij vrouwen met een kinderwens.

Kosten vervolgonderzoek

Het vervolgonderzoek bij de gynaecoloog maakt geen deel meer uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u zelf de kosten geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit hangt af van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Meer informatie

Uitslag: HPV, afwijkende cellen