U kunt zich laten onderzoeken op baarmoederhalskanker. De overheid biedt het onderzoek aan omdat de voordelen van het bevolkingsonderzoek groter zijn dan de nadelen voor een grote groep vrouwen. Dit kan voor u persoonlijk anders zijn. Of u zich wilt laten onderzoeken, beslist u zelf.

Op deze pagina staan de belangrijkste voordelen en nadelen van het bevolkingsonderzoek  baarmoederhalskanker. Hiermee kunt u zelf beslissen of u aan het onderzoek wilt meedoen of niet.

Voordelen en nadelen bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

 
Voordelen bevolkingsonderzoek Nadelen bevolkingsonderzoek

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van de voordelen en nadelen van het onderzoek nog vragen? Bel dan met uw huisarts. Hij kan uw vragen beantwoorden. U kunt ook kijken bij de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Waarom ik deelneem aan het bevolkingsonderzoek

Korte film (1:05 minuten) waarin Daniëlle (53 jaar) uitlegt waarom ze niet aarzelt om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Bij iedere screeningsronde deed zij tot nu toe mee. ‘Gelukkig maar, in 2008 kreeg ik een slechte uitslag. Toen bleek ik ineens afwijkende cellen te hebben’

Waarom ik niet deelneem aan het bevolkingsonderzoek

Korte film (1:17 minuten) waarin Judith (46 jaar) uitlegt waarom ze niet deelneemt aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Judith heeft lang geleden wel meegedaan met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Nu kiest zij er heel bewust voor om niet mee te doen. 'Ik denk dat ik weinig kans maak. Misschien naïef. En ook speelt mee: wat als er wel wat is, wat dan?'

Waarom ik met de zelfafnameset deelneem

Korte film (0:48 minuten) waarin een deelnemer uitlegt waarom ze deelneemt aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker met de zelfafnameset.