Welke factoren zijn van invloed op deelname aan de COVID-19-vaccinatie en welke sentimenten en overwegingen hebben mensen bij de keuze voor het ontvangen van een vaccinatie? Het RIVM deed verschillende onderzoeken naar vaccinatiebereidheid. Met deze informatie kan de overheid effectief communiceren over de vaccinatiecampagne en kan de burger een geïnformeerde keuze maken.
Cijfers over vaccinatiebereidheid voor de coronaprik die in het najaar van 2023 wordt aangeboden aan specifieke groepen mensen, zijn te vinden in het trendonderzoek.
Het cohort vragenlijstonderzoek biedt inzicht in de veranderingen over tijd en verschillen tussen groepen in vaccinatiebereidheid tijdens de pandemie (tot september 2022).
Daarnaast zijn verschillende onderzoeksmethoden (literatuuronderzoek, kwalitatief onderzoek, quasi-experimenteel onderzoek) gebruikt om verdiepend inzicht te krijgen in specifieke vragen die speelden tijdens de pandemie. De resultaten daarvan vindt u terug in onderstaande publicaties.
Uitgelicht
In verschillende wijken zetten GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en in het najaar van 2021 prikbussen (mobiele vaccinatie-units) in. In de regio Amsterdam bleek dat in sommige wijken, tijdens de inzet van prikbussen, meer eerste coronavaccinaties werden gezet.
Vaccinatiekeuze is een complex proces waarbij persoonlijke motivaties en sociale en maatschappelijke factoren elkaar beïnvloeden. In de publicatie Vaccineren | Inzicht in gedrag (december 2021) geven we inzicht in gedrag, motivaties en hindernissen om wel of niet te kiezen voor vaccineren tegen COVID-19.
Specifiek inzicht levert deze memo. Hierbij maakten we gebruik van resultaten uit nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoek en interviews met experts.
Het maken van geïnformeerde keuzes over het wel of niet laten vaccineren tegen COVID-19 kan bijdragen aan het draagvlak op de langere termijn. In deze publicatie (april 2021) is beschreven welke 3 elementen van belang zijn om burgers in staat te stellen een goed geïnformeerde keuze te maken.
Overzicht publicaties
- Gedragsonderzoek vaccinatiecampagne najaar 2023 (24 juli 2023)
- Actuele cijfers uit het vragenlijstonderzoek en het trendonderzoek
- Invloed van prikbussen op vaccinatiegraad (12 september 2022)
- Vaccinatiebereidheid zomer/najaar 2022 (15 juli 2022)
- Understanding COVID-19 vaccination willingness among youth: A survey study in the Netherlands (7 februari 2022)
- Redenen om alsnog te laten vaccineren (2 februari 2022)
- Vaccineren | Inzicht in gedrag (21 december 2021)
- Understanding a national increase in COVID-19 vaccination intention, the Netherlands, November 2020–March 2021 (9 September 2021)
- Vaccinatiebereidheid bij jongeren (2 juli 2021)
- Deelname aan COVID-19 vaccinatie - stand van zaken (5 juni 2021)
- Vaccinatiebereidheid COVID-19 onder groepen met een migratieachtergrond (21 mei 2021)
- Drie pijlers voor een effectieve en evenwichtige vaccinatiecampagne (8 april 2021)
- Twijfels, onzekerheden en behoeften bij coronavaccinatie: kwalitatief en kwantitatief onderzoek (28 januari 2021)
- Expressions of doubt and concern in relation to COVID-19 vaccination: a mixed methodological approach (28 January 2021)
- Verkenning factoren van invloed op deelname aan COVID-19 vaccinatie (12 januari 2021)
Zie ook (rechts op de pagina): Ook over andere vaccinaties doet het RIVM gedragswetenschappelijk onderzoek, zie [verwijzing naar hoofdtegel ‘vaccinatie’ op rivm.nl/gedragsonderzoek]