Zoönosen zijn infecties die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen. Voor de bestrijding van zoönosen werkt het RIVM samen met verschillende professionals, onder andere uit de humane en veterinaire sector.
- Anaplasmose
- Ascaridose
- Botulisme
- Brucellose
- Campylobacter
- Chlamydiose
- Colibacillose
- COVID-19
- Cryptosporidiose
- Dermatophytose (Ringworm)
- Ecthyma (Orf)
- Fasciolose (Leverbot)
- Hantavirus
- Hondsdolheid
- Hydatidose
- Kattenkrabziekte (Bartonella henselae)
- Larva migrans
- Leishmaniose
- Leptospirose
- Listeriose
- Lyme borreliose
- MRSA
- Miltvuur (Antrax)
- Nipah-virus
- Psittacose
- Q-koorts
- Rabiës (hondsdolheid)
- Salmonellose
- Schurft
- Taeniase en cysticercose
- Toxocarose
- Toxoplasmose
- Trichinellose
- Tuberculose
- Vlekziekte
Signaleren van zoönosen
In Nederland zijn we alert op nieuwe en bestaande ziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen (zoönosen). Om snel te kunnen ingrijpen en uitbraken onder controle te houden is er een zoönosestructuur.
One Health portal
Met het One Health portal kunnen we de samenwerking en informatieuitwisseling tussen de humane en veterinaire sector verbeteren.
Staat van zoönosen
De Staat van zoönosen geeft jaarlijks een overzicht van zoönosen. Het gaat om de mate waarin meldingsplichtige zoönosen voorkomen en de ontwikkelingen daarvan op de lange termijn. Hierbij betreft het zowel het aantal ziektegevallen bij mensen als het voorkomen van deze ziekteverwekkers bij dieren. Ook worden elk jaar opmerkelijke voorvallen uitgelicht en wordt een thema behandeld. Daarnaast is er jaarlijks een bijeenkomst voor professionals.
Een overzicht van verschenen rapporten vindt u in het Publicatieoverzicht Staat van Zoönosen.
Vademecum zoönosen
Het Vademecum zoönosen is een praktische gids over de melding, signalering en bestrijding van zoönosen in de humane en veterinaire gezondheidszorg.