Nieuws
Jongeren vaker in contact met huisarts door suïcidaliteit
In het derde kwartaal van 2024 hadden jongeren (0-24 jaar) 75% meer contact met de huisarts vanwege zelfdodingsgedachten en -pogingen dan voor de pandemie in 2019. Het verschil is groter dan in het vorige kwartaal (toename van 75% vs. 45%). Dat laten gegevens van huisartsen zien.
Gegevens gepubliceerd over tijdens coronaperiode ervaren klachten met onbekende oorzaak
Na een ramp of crisis, zoals de coronapandemie, kunnen niet-specifieke symptomen meer voorkomen onder de bevolking. Dit zijn klachten waarvan niet altijd bekend is wat de oorzaak is, zoals moeheid, hoofdpijn en buikpijn.
Mensen met post-COVID kunnen minder meedoen in de samenleving
Veel mensen die aangeven langdurige coronaklachten te hebben, kunnen niet volledig meedoen aan het maatschappelijk leven. Dat is een belangrijke uitkomst van het twaalfde kwartaalonderzoek van het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR).
Grote gezondheidsverschillen tussen groepen jongvolwassenen
Er zijn grote gezondheidsverschillen tussen groepen jongvolwassenen.
Zeer voorzichtige verbetering in mentale gezondheid jongeren sinds pandemie
De mentale gezondheid van jongeren (12-25 jaar) lijkt na de coronapandemie heel voorzichtig te verbeteren. Zo ervaarden jongeren het afgelopen kwartaal iets minder psychische klachten en iets minder stress en eenzaamheid.
Weeg welzijn direct mee bij maken beleid tijdens pandemie of andere (gezondheids)crisis
Het monitoren van welzijn bij aanvang en tijdens een pandemie of een andere (gezondheids)crisis helpt bij het maken van beleidskeuzes. Daarmee kunnen onbedoelde neveneffecten, zoals verslechtering in welzijn van de jeugd, meegewogen worden in het opstellen van crisisbeleid, en zo mogelijk worden beperkt.