Nieuws
Licht herstel in mentale gezondheid jongeren
Jongeren (12-25 jaar) hebben, vergeleken met de vorige meetronde in juni 2022, minder mentale klachten. Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek (september 2022) van het Netwerk GOR. Ze voelen zich iets minder eenzaam en ervaren minder stress.

Grote impact van corona in gehele samenleving roept om gerichtere crisisaanpak in toekomst
De gevolgen van de coronacrisis voor de gezondheid en welzijn zijn groot en jongeren en kwetsbare groepen worden het hardst geraakt. Dat blijkt opnieuw uit een literatuurstudie van het RIVM en het Nivel.

Aantal jongeren met suïcidale gedachten onverminderd hoog
Ook na een periode zonder coronamaatregelen blijft het aantal jongeren (12-25 jaar) met serieuze suïcidale gedachten onverminderd hoog (16%). Na bijna een verdubbeling in de laatste lockdownperiode (van 9% in het najaar van 2021 naar 17% tussen december 2021 en februari 2022) daalde dit percentage nauwelijks.

Kwetsbare groepen in de samenleving meer geraakt door coronapandemie dan minder kwetsbare groepen
Sommige kwetsbare groepen zijn meer geraakt door de coronapandemie dan minder kwetsbare groepen. Denk hierbij aan jongeren (tot 24 jaar) met lichamelijke of mentale problemen of uit gezinnen met een laag inkomen.

Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor de coronacrisis
Tweede- en vierdeklassers van de middelbare school voelden zich in 2021 minder gelukkig dan vóór de coronaperiode, in 2019.

iStockphoto
Ruim 1 op de 5 jongeren had suïcidale gedachten tijdens laatste lockdown
Ruim 1 op de 5 (22%) jongeren tussen 12 en 25 jaar dacht er in de periode december 2021 tot en met februari 2022 serieus over na om een einde aan het leven te maken.
