Het Nivel zette twintig veel voorkomende klachten op een rij waarmee jongeren naar de huisarts gingen (Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn). Denk aan ademhalingsproblemen, depressieve gevoelens en moeheid. In de periode juli-september 2024 hadden kinderen en jongeren van 0-24 jaar veel vaker contact met de huisarts vanwege suïcidepogingen of -gedachten dan voor de coronapandemie in 2019, het hoogste aantal tot nu toe gemeten. Voor geheugen- en concentratieproblemen en duizeligheid komen kinderen en jongeren ook vaker bij de huisarts dan vóór de pandemie. Bij deze klachten lijkt een lichte toename te zijn sinds het begin van de pandemie. Deze gegevens horen bij het Gezondheidsonderzoek covid-19.
Zelfdodingsgedachten of -pogingen
Wat betreft zelfdodingspogingen met en zonder fatale afloop, maar ook suïcidale gedachten, kwamen 0-24-jarigen in het derde kwartaal van 2024 veel vaker in contact met de huisarts dan in dezelfde periode in 2019. Het gaat om 75% meer consulten dan in 2019 en het hoogste aantal tot nu toe gemeten. Het wekelijks zorggebruik vanwege suïcide(pogingen) laat bij deze leeftijdsgroep al jaren (ook al voor de coronapandemie) een langzaam stijgende trend zien, al was de stijging voor de pandemie minder sterk.
Contacten met de huisarts voor suïcide(pogingen) komen vooral voor bij de oudste leeftijdsgroep (15-24 jaar). Vrouwen/meisjes hebben vaker contact met de huisarts voor suïcide(pogingen) dan mannen/jongens. Sinds 2019 is het aantal consulten bij vrouwen/meisjes sterker gestegen dan bij mannen/jongens.
Duizeligheid
In de periode juli-september 2024 zochten 0-24-jarigen 30% vaker contact met de huisarts voor duizeligheid dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Dat is vergelijkbaar met vorig kwartaal, maar iets hoger dan in het derde kwartaal van 2023. Sinds 2019 lijkt er een toename te zijn in huisartsbezoeken voor duizeligheid.
Vooral de 15-24-jarigen gaan vaker naar de huisarts omdat ze last hebben van duizeligheid. Vrouwen/meisjes komen hiervoor 3 keer zo vaak voor bij de huisarts dan mannen/jongens. Dit was in eerdere jaren ook zo.
Geheugen- en concentratieproblemen
De zorgprevalentie voor geheugen- en concentratieproblemen was 30% hoger dan in 2019. Dit is vergelijkbaar met dezelfde periode in 2023. Ondanks de kleine verschillen lijkt er sinds het begin van de pandemie een lichte stijging te zijn in het aantal contacten met de huisarts voor deze klachten, die sinds het tweede kwartaal van 2024 lijkt te stabiliseren.
Voor deze klachten zien huisartsen bijna alleen mensen die ouder zijn dan 5, en dan vooral 15-24-jarigen. Mannen/jongens en vrouwen/meisjes kwamen ongeveer evenveel bij de huisarts voor geheugen- en concentratieproblemen.
Angstige gevoelens
Het aantal huisartsconsulten onder 0-24-jarigen voor angstige gevoelens is voor de periode juli-september 2024 21% hoger dan in 2019. Het huisartsbezoek voor angstige gevoelens is tot nu toe bijna hetzelfde als in 2023.
Jongeren tussen de 15-24 komen veel vaker bij de huisarts voor angstige gevoelens dan jongere leeftijdsgroepen. Ook komen vrouwen/meisjes 2,5 keer vaker met deze klacht bij de huisarts dan mannen/jongens.
Hartkloppingen
Het aantal huisartsconsulten voor hartkloppingen is vergelijkbaar met dat van 2019. Opvallend is dat er in het eerste kwartaal nog een aanzienlijke toename was ten opzichte van 2019 (25%), terwijl dit verschil in het tweede kwartaal nog slechts 8% was en nu is afgenomen tot 3%. De toename is dus niet doorgezet. In 2023 had het zorggebruik voor hartkloppingen eenzelfde verloop.
Meer informatie
Bekijk de uitgebreide beschrijving en meer verschillende grafieken over de klachten waarmee jongeren bij de huisarts komen op het Feitenblad van het Nivel.