De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen ertegen hebben veel impact op de volksgezondheid. Van 2020 tot en met 2025 wordt deze impact onderzocht in het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Een onderdeel van dit programma zijn de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) (Corona) Gezondheidsmonitors, uitgevoerd door alle GGD’en in Nederland in samenwerking met GGD GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland en het RIVM. De Gezondheidsmonitors zijn grootschalige vragenlijstonderzoeken naar de gezondheid, leefstijl en het welzijn van de Nederlandse bevolking. Doordat alle GGD’en de monitors op dezelfde manier uitvoeren, kunnen de resultaten op landelijk, regionaal en lokaal niveau worden vergeleken. De resultaten van het onderzoek leveren input voor landelijk, regionaal en lokaal gezondheidsbeleid.

Gezondheidsmonitors voor verschillende doelgroepen

Het Netwerk GOR ontwikkelde nieuwe monitors voor de doelgroep Jongvolwassenen (2022, 2024) en de doelgroep Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ), in aanvulling op de bestaande Gezondheidsmonitor voor Volwassenen en Ouderen (sinds 2012) en Jeugd (sinds 2015). 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Gezondheidsmonitors, de onderzoeksmethodes, links naar de resultaten en het aanvragen van data uit de Gezondheidsmonitors op monitorgezondheid.nl.

Klik op de tegels hieronder voor een samenvatting van de meest recente resultaten per doelgroep.