Jongeren gaven aan of ze in de afgelopen drie maanden behoefte hadden aan hulp of steun, en of ze die kregen. In december 2024 hadden meer jongeren behoefte aan hulp. Vooral behoefte aan mentale hulp nam toe. Jongeren zochten ook vaker naar hulp hiervoor. Deze resultaten van het veertiende kwartaalonderzoek horen bij het Gezondheidsonderzoek covid-19.

Toename in behoefte aan mentale hulp

In september 2024 had 41% van de jongeren (12-25 jaar) behoefte aan hulp. Dit percentage steeg naar 43% in december. De grootste stijging was behoefte aan mentale hulp, dit ging omhoog van 18% naar 22%. Behoefte aan begeleiding bij schoolwerk steeg van 10% naar 12%. Ook was er iets meer behoefte aan hulp om met de drukte van werk of studie en privéleven om te gaan (10%) en aan hulp bij ruzies en problemen met ouders, huisgenoten, partner of kinderen (5%) (zie grafiek).

Meer jongeren zoeken naar hulp

Het percentage jongeren dat hulp zocht als ze niet lekker in hun vel zaten, steeg naar 88% in december 2024. Die hulp was voor 16% nog onvoldoende (passend), maar 68% vond wel voldoende (passende) hulp. Vanaf september 2023 steeg het aantal jongeren dat ook hulp vond als ze ernaar zochten. In december gaf slechts 4% aan dat ze wel hadden gezocht, maar geen hulp konden vinden. 

Ook voor schoolwerk zochten jongeren veel vaker hulp. Slechts 4% zocht geen begeleiding terwijl ze daar wel behoefte aan hadden, dit is het laagste percentage tot nu toe. Het overgrote deel vond ook begeleiding: voor 11% was dat nog onvoldoende, maar 79% vond voldoende begeleiding. Daarnaast kon 5% geen begeleiding bij schoolwerk vinden. 

De grafieken hieronder gaan over het zoeken naar hulp bij schoolwerk en mentale klachten. Ze laten zien of jongeren hulp zochten en of ze voldoende passende hulp konden vinden.