In december 2024 gaf 3% van de volwassenen aan dat ze al langer dan drie maanden klachten hadden na een coronabesmetting (post-covid). Nog eens 4% had eerder post-covid gehad, maar was daarvan hersteld. Het meeste herstel van post-covid komt binnen een half jaar, maar ook na klachten die langer duurden zien we herstel. Dit blijkt uit het veertiende kwartaalonderzoek. De resultaten van dit onderzoek zijn onderdeel van het Gezondheidsonderzoek covid-19.

Het Netwerk GOR publiceert op deze pagina elk half jaar een samenvatting van de resultaten uit vragenlijstonderzoek en gegevens van huisartsen over volwassenen. De resultaten over jongeren worden elk kwartaal gepubliceerd. Het doel van dit onderzoek is om gemeenten, provincies en nationale overheid informatie te geven die hen helpt om beleid te maken. Zodat ze beter voorbereid zijn op een volgende pandemie en de effecten van de coronapandemie kunnen verminderen.

Samenvatting meetronde 14, december 2024

Ook herstel na langer dan zes maanden post-covid

In december 2024 kregen volwassenen de vraag of ze te maken hebben gehad met langdurige klachten na een coronabesmetting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid of kortademigheid. Als zulke klachten langer dan drie maanden duren heet dit post-covid, ook wel bekend als long-COVID. In totaal had 3% op dat moment post-covid en gaf 4% aan hersteld te zijn van post-covid. 

Van de herstelde volwassenen was iets meer dan de helft (51%) binnen een half jaar hersteld. Voor de overige 49% duurde herstel langer, waaronder 4% na drie jaar post-covid nog was hersteld. Hoewel het meeste herstel dus plaatsvond in het eerste half jaar nadat de klachten begonnen, vond er ook daarna herstel plaats. 

De volwassenen die nog last hadden van langdurige klachten na een coronabesmetting (3%), hadden vaak al langere tijd klachten. 36% had al langer dan drie jaar klachten. Slechts 2% kreeg klachten in het halfjaar voordat ze de vragenlijst invulden, wat een afname toont in hoeveel volwassenen nog post-covid oplopen. Twee derde van de volwassenen met post-covid voelt zich door deze klachten matig tot ernstig beperkt in het dagelijks leven.

Aanpak kwartaalonderzoek volwassenen

Het kwartaalonderzoek bestaat uit gegevens van twee bronnen: het vragenlijstonderzoek naar mentale en lichamelijke gezondheid en de huisartsengegevens. Tussen 5 en 19 december 2024 vulden 7.064 volwassenen (26 jaar en ouder) een vragenlijst in. Sommige groepen volwassenen hebben duidelijk meer kans op bepaalde negatieve gezondheidsuitkomsten en hulpbehoefte dan anderen. Welke groepen dit zijn, lees je in de tabel bij Uitkomsten regressieanalyses. De gegevens van huisartsen (Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn) gaan over volwassenen (25 jaar en ouder) in de periode van oktober tot en met december 2024. Huisartsen houden bij met welke gezondheidsklachten en aandoeningen mensen in hun praktijk komen.

Vorige en volgende metingen

Sinds maart 2022 worden er metingen onder volwassenen gedaan. De resultaten daarvan zijn terug te vinden op Eerdere metingen volwassenen. De volgende publicatie over volwassenen gaat over het vragenlijstonderzoek van juni 2025 en de huisartsengegevens van april tot en met juni 2025.