Van de 3% volwassenen die langdurig klachten ervaren na een coronabesmetting, werkt een derde minder uur of helemaal niet meer. Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek van juni 2024. De resultaten van dit onderzoek zijn onderdeel van het Gezondheidsonderzoek covid-19.
Het Netwerk GOR publiceert op deze pagina elk half jaar een samenvatting van de resultaten uit vragenlijstonderzoek en gegevens van huisartsen over volwassenen. De resultaten over jongeren worden elk kwartaal gepubliceerd. Het doel van dit onderzoek is om gemeenten, provincies en nationale overheid informatie te geven die hen helpt om beleid te maken om beter voorbereid te zijn bij een volgende pandemie en de effecten van de coronapandemie te verminderen.
Samenvatting meetronde 12, juni 2024
Post-covid belemmert meedoen aan de maatschappij
Ruim 3% van de volwassenen (26+) ervaart langdurig klachten na een coronabesmetting. Dit staat ook bekend als post-covid of long-covid. Van hen werkt 17% minder dan het gebruikelijke aantal uren, 9% is volledig ziekgemeld en 6% is gestopt met werken. Ook geeft een kwart van de volwassenen met post-covid aan dat ze door de ziekte minder tot geen sociale contacten meer hebben. Vaak voelen ze zich te moe om af te spreken met anderen. Ook ervaart een klein deel van de volwassenen met post-covid dat hun band met vrienden en familie is verslechterd, hoewel een enkeling juist schrijft dat de ziekte hun band met dierbaren versterkt heeft.
Sociaal contact en ontspanning belangrijk voor geluksgevoel
Ruim driekwart van de volwassenen geeft aan dat ze gelukkig worden van sociaal contact met vrienden en familie. Ook genieten ze erg van een fijn thuis waar ze kunnen ontspannen. Verder benoemen ze vaak dat een goede gezondheid van zichzelf en de mensen om zich heen een bron is van geluk.
Thuiswerken
Ruim de helft van de volwassenen geeft aan thuis te kunnen werken en 29% doet dit ook. Volwassenen krijgen veel ruimte om zelf beslissingen te maken rondom thuiswerken. Zo mogen de meesten zelf kiezen of ze thuiswerken (73%). Veruit de meeste volwassenen die thuiswerken, ervaren dit als (heel) prettig (90%).
Veel moeheid, slapeloosheid en geheugen- en concentratieproblemen
In de periode april tot en met juni ligt het aantal contacten met de huisarts voor slapeloosheid 16% hoger dan in dezelfde periode in 2019. Ook voor vermoeidheid komen volwassenen vanaf week 22 (eind mei) opvallend vaak bij de huisarts. De toename is te zien bij mannen en vrouwen in alle leeftijdsgroepen. Daarnaast was in het tweede kwartaal van 2024 het aantal contacten met de huisarts voor geheugen- en concentratieproblemen 22% hoger dan in 2019. De aantallen waren wel vergelijkbaar met het tweede kwartaal van 2023.
Aanpak kwartaalonderzoek volwassenen
Het kwartaalonderzoek bestaat uit gegevens van 2 bronnen: het vragenlijstonderzoek naar mentale en lichamelijke gezondheid en de huisartsengegevens. Tussen 4 en 18 juni 2024 vulden 7.198 volwassenen (26 jaar en ouder) een vragenlijst in. De gegevens van huisartsen (Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn) gaan over volwassenen (25 jaar en ouder) in de periode van april tot en met juni 2024. Huisartsen houden bij met welke gezondheidsklachten en aandoeningen mensen in hun praktijk komen.
Vorige en volgende metingen
Sinds maart 2022 worden er metingen onder volwassenen gedaan. De resultaten daarvan zijn terug te vinden op Eerdere metingen volwassenen. De volgende publicatie over volwassenen gaat over het vragenlijstonderzoek van december 2024 en de huisartsengegevens van september tot en met december 2024.