Jongeren gaven inzicht in hun mentale gezondheid door vragen te beantwoorden over mentaal welzijn, stress, eenzaamheid en zelfdodingsgedachten. Uit deze meting blijkt dat hun mentaal welzijn beter was dan 3 en 6 maanden geleden. Dit 12e kwartaalonderzoek van juni 2024 hoort bij het Gezondheidsonderzoek covid-19. De risicofactoren voor mentale gezondheid staan beschreven bij de resultaten van ronde 11.
Jongeren voelen zich mentaal beter
Of iemand de afgelopen vier weken lekker in zijn/haar vel zat wordt gemeten met 5 vragen over depressie- en angstgevoelens. Door hun antwoorden krijgen jongeren een score tussen 0 en 100. Een hogere score betekent dat ze lekkerder in hun vel zaten. Jongeren scoorden gemiddeld 68 op mentaal welbevinden tijdens de meting van juni 2024. Dit is iets beter dan de afgelopen rondes en ongeveer evenveel als juni 2023. De verschillen zijn echter klein, wat ervoor zorgt dat het gemiddelde mentaal welbevinden van jongeren sinds september 2022 lijkt te stabiliseren op een lagere score dan in september 2021 (zie grafiek).
Geen verdere daling zelfdodingsgedachten
Jongeren kregen de vraag of zij er in de afgelopen 3 maanden serieus aan dachten om een eind aan hun leven te maken. In juni gaf 13% aan wel eens of vaker aan zelfdoding te hebben gedacht. Dat is evenveel als in maart 2024. Daarmee zet de lichte daling die was ingezet sinds september 2023 niet door. Toen was het percentage jongeren met deze gedachten 17% (zie grafiek).
Zelfdodingsgedachten
Denk je soms aan zelfdoding? En heb je nu hulp nodig? Bel gratis 113 of 0800-0113. Of ga naar 113.nl voor online hulp of coaching.
Evenveel eenzame jongeren
In juni 2024 bleef het aantal jongeren dat zich eenzaam voelt met 44% gelijk aan 3 maanden eerder. Veel jongeren voelen zich dus nog steeds eenzaam. Toch is dit percentage in anderhalf jaar gedaald vergeleken met maart 2022 (zie grafiek).
Dalende trend in ervaren stress
Van de jongeren voelde 45% zich vaak gestrest in de 4 weken voor het invullen van de vragenlijst. Juni 2024 was de derde meting op rij waarbij het percentage jongeren dat vaak stress ervaarde daalde vergeleken met de meting ervóór (zie grafiek).
Minder jongeren ervaarden stress door school, door alles wat ze moeten doen en door corona vergeleken met 3 maanden eerder. Wel blijven school met 26% en alles wat ze moeten doen met 24% de belangrijkste bronnen van stress onder jongeren (zie grafiek).
Ervaren stress per factor
Sla de grafiek Ervaren stress door.... over en ga naar de datatabelIn de vragenlijst worden bij sommige antwoordopties voorbeelden genoemd. Daarnaast wordt bij stress door school toegelicht dat het ook kan gaan om stress door werk. Bij thuissituatie kan het gaan om zorgen, problemen of ruzies thuis. Voorbeelden van eigen problemen zijn: gezondheid, ruzies met anderen, geheimen of schulden. Stress over de mening van anderen gaat om ‘wat anderen van me vinden’. Bij stress door alles wat ik moet doen staan als voorbeelden: school of huiswerk, werk, social media, bijbaantje en sporten. Uit een vervolgvraag over stress door de coronaperiode of -maatregelen blijkt dat jongeren die dit invullen angst hebben voor virussen, bang zijn voor nieuwe maatregelen of stress ervaren door studievertraging en het missen van belangrijke levenservaring. Stress door overige zaken heeft vaak te maken met de identiteit van jongeren: geaardheid, relaties met dierbaren, onzekerheid over hun eigen toekomst of vragen over de zin van het leven.
Jongeren minder bezorgd om besmetting en maatregelen
Jongeren maken zich duidelijk minder zorgen om corona dan om andere onderwerpen. Ook wordt de groep die zich hier nog wel zorgen om maakt steeds kleiner. Van de jongeren maakt 13% zich nog zorgen om mogelijke coronamaatregelen en 12% om een coronabesmetting van henzelf of een dierbare (zie grafiek). De betaalbaarheid van woningen en stijgende dagelijkse kosten houden veel meer jongeren bezig: over beide onderwerpen maakt 62% van de jongeren zich zorgen.
Zorgen over
Sla de grafiek Zorgen over.... over en ga naar de datatabel* (bijvoorbeeld overstromingen, bosbranden, voedseltekorten, uitsterven planten- en dierensoorten)
** (bijvoorbeeld prijzen in de supermarkt of energiekosten)
Meer informatie over hoe het met jongeren gaat
Op de pagina Impact coronatijd staat meer informatie over hoeveel jongeren nu nog last hebben van de coronaperiode. Cijfers over hulp zoeken bij mentale problemen staan op de pagina Hulpbehoefte.
Daarnaast geven open vragen uit verschillende meetrondes meer inzicht in hoe jongeren hun mentale gezondheid ervaren. Deze ronde ging dat over wat jongeren gelukkig maakt, hun antwoorden staan beschreven op de pagina Geluk. In maart 2024 schreven jongeren met zelfdodingsgedachten over het wel of niet zoeken naar hulp: Zoeken naar hulp bij zelfdodingsgedachten. In maart 2023 gaven jongeren die slecht in hun vel zaten antwoord op wat daar oorzaken en oplossingen voor zouden zijn, zie daarvoor de pagina Mentale klachten uitgelegd door jongeren zelf.