De mentale gezondheid van volwassenen bleef in 2024 grotendeels stabiel. Deze resultaten komen uit het veertiende kwartaalonderzoek (december 2024) van het Gezondheidsonderzoek covid-19.

Mentaal welbevinden stabiel

Of iemand de afgelopen vier weken lekker in zijn/haar vel zat wordt gemeten met vijf vragen over depressie- en angstgevoelens. Door hun antwoorden krijgen volwassenen een score tussen 0 en 100. Een hogere score betekent een beter mentaal welbevinden. Onder volwassenen was de gemiddelde score op mentaal welbevinden 74. Dit is vergelijkbaar met de twee voorgaande metingen (zie grafiek).

Zelfdodingsgedachten gelijk

We vroegen volwassenen of zij er in de afgelopen drie maanden serieus aan dachten om een eind aan hun leven te maken. Van de volwassenen had 9% deze gedachten wel eens tot heel vaak. Dit aantal blijft sinds de eerste meting in maart 2022 ongeveer gelijk (zie grafiek).

113.nl

Denk je soms aan zelfdoding? En heb je nu hulp nodig?  Bel gratis 113 of 0800-0113 of ga naar 113.nl voor online hulp of coaching.

Iets minder eenzame volwassenen

Na twee metingen waarin eenzaamheid onder volwassenen wat hoger lag (43% en 44%), voelden in december 2024 juist iets minder volwassenen zich eenzaam (42%). Dat is een stuk minder dan in de eerste meting van maart 2022, toen nog 47% van de volwassenen zich eenzaam voelde. De groep die sterk eenzaam is blijft wel ongeveer even groot (tussen de 12 en 14%.) Eenzaamheid lijkt dus vooral af te nemen omdat een aantal mensen opschuift van ‘enigszins’ naar ‘niet eenzaam’.

Iets minder stress

Van de volwassenen ervaarde 25% stress in de vier weken voordat ze de vragenlijst invulden. Dat is iets minder dan in juni (26%) (zie grafiek).

Volwassenen ervaren vooral stress door de combinatie van alles wat ze moeten doen (10%), werk (10%) en eigen problemen (9%) (zie grafiek). Dit is vergelijkbaar met voorgaande rondes.

Ervaren stress per factor

Sla de grafiek Ervaren stress door... over en ga naar de datatabel

In de vragenlijst staan bij sommige antwoordopties voorbeelden. Zo kan stress door werk ook gaan om stress door studie. Onder stress door de situatie thuis valt bijvoorbeeld relatie, problemen met opvoeding of ruzies thuis. Eigen problemen kan gaan over gezondheid, geldzaken, schulden en woonsituatie. Stress over sociale contacten geeft de relatie met familie en vrienden en mantelzorg als voorbeelden. Bij stress door alles wat ik moet doen staat bijvoorbeeld werk, sociaal leven, social media, vrijwilligerswerk, sporten. Bij stress door de coronaperiode of maatregelen blijkt uit een vervolgvraag dat volwassenen dit invullen bij angst voor het coronavirus of angst voor nieuwe maatregelen. Volwassenen die stress voelen door overige zaken beschrijven in antwoord op een vervolgvraag meerdere problemen die tegelijk spelen, zoals rechtszaken, geldproblemen, gebreken aan hun woonruimte. Stress door overige dingen kan ook te maken hebben met zorgen om het klimaat, oorlogen of de toekomst in het algemeen.

Zorgen om polarisering en oorlog

In december 2024 waren de onderwerpen waar de meeste volwassenen zich zorgen om maakten tegenstellingen tussen groepen in de samenleving (66%), de gevolgen van oorlog (63%) en de hogere kosten voor dagelijkse dingen (63%). De grootste stijgingen waren bij zorgen om discriminatie van groepen in de samenleving, van 48% naar 53%, en bij de invloed van beslissingen van de overheid op mijn leven, van 50% naar 54%.

Vergeleken met andere onderwerpen maken volwassenen zich nog nauwelijks zorgen om besmetting met het coronavirus en mogelijke coronamaatregelen (zie grafiek). Over een coronabesmetting van henzelf of een dierbare maakt 13% zich zorgen en 9% is nog bang voor mogelijk nieuwe coronamaatregelen.

Grafiek Zorgen over

Sla de grafiek Zorgen over.... over en ga naar de datatabel

* Bijvoorbeeld overstromingen, bosbranden, voedseltekorten, uitsterven planten- en dierensoorten
** Bijvoorbeeld prijzen in de supermarkt of energiekosten

Meer informatie over hoe het met volwassenen gaat 

Meer informatie over hoe mentale klachten van volwassenen mogelijk verband houden met de coronaperiode staat op de pagina Impact coronatijd. Cijfers over zoeken naar hulp bij lichamelijke en mentale klachten staan op de pagina Hulpbehoefte

Daarnaast geven open vragen uit verschillende meetrondes meer inzicht in hoe volwassenen hun mentale gezondheid ervaren. Vorige ronde ging dat over wat volwassenen gelukkig maakt. Hun antwoorden staan beschreven op de pagina Geluk. In maart 2023 schreven volwassenen waarom ze slecht in hun vel zaten en wat hen zou helpen om zich beter te voelen, zie daarvoor de pagina Mentale klachten uitgelegd door volwassenen zelf