Deze pagina beschrijft een methode voor het bepalen van de risico’s van energieopslagsystemen (EOS'en, ook bekend als buurtbatterijen) en opslagen met lithiumhoudende energiedragers voor de omgeving. Ook is beschreven hoe deze methode toegepast kan worden bij het afwegen van maatregelen nabij activiteiten met gevaarlijke stoffen.
Het RIVM heeft een voorgestelde rekenmethode voor de opslag van lithiumhoudende energiedragers en EOS'en gepubliceerd in RIVM-briefrapport 2024-0194. Deze rekenmethode om de risico’s voor de omgeving te bepalen is (nog) niet aangewezen in de wet- en regelgeving.
Het toepassen van actuele inzichten bij het afwegen van maatregelen nabij activiteiten met gevaarlijke stoffen
Ook zonder de wettelijke status kan de rekenmethode toegepast worden. Zo kunnen de inzichten gebruikt worden bij het afwegen van locaties voor EOS’en en opslagen met lithiumhoudende energiedragers en voor het treffen van maatregelen. Op de website van het IPLO leest u hoe u kunt anticiperen op mogelijke veranderingen in de bepaling van aandachtsgebieden.
Stappenplan bepalen afstanden EOS'en en opslagen met lithiumhoudende energiedragers
In de rekenmethode wordt uitgegaan van systemen en opslagen die voldoen aan de publicatiereeksen gevaarlijke stoffen PGS (publicatiereeks gevaarlijke stoffen) 37-1 (EOS), dan wel PGS 37-2 (opslag). Als van de PGS wordt afgeweken, is het aan de opsteller van de risicoanalyse en het bevoegd gezag om in overleg te bepalen of de rekenmethode, zoals beschreven in het rapport, gebruikt kan worden. De actuele richtlijnen zijn te vinden op https://publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl.