Het RIVM doet verschillende onderzoeken naar de afweer (immuunrespons) van mensen na een infectie met, of vaccinatie tegen SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2. Hier vind je een overzicht van de lopende onderzoeken die het RIVM op dit gebied uitvoert. 

Er zijn allerlei verschillen tussen de onderzoeken die het RIVM uitvoert naar de afweer na een infectie met, of vaccinatie tegen SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2. Die verschillen zitten in de manier waarop het onderzoek is opgezet, de leeftijdsgroep die wordt onderzocht of de specifieke onderdelen van de afweer die worden bekeken. Er is ook een overeenkomst: de onderzoeken moeten allemaal meer inzicht moeten geven in de manier hoe de afweer tegen het virus tot stand komt en hoe sterk deze afweer is onder verschillende leeftijdsgroepen na een infectie met het virus of na een vaccinatie.


IIVAC-onderzoek (Immuun responsen opgewekt door vaccinatie tegen COVID-19)

Het IIVAC-onderzoek richt zich op gezonde mensen van 18-60 jaar die zich laten vaccineren en onderzoekt hoe de afweerreactie bij deze groep tot stand komt na een vaccinatie tegen COVID-19. We nodigen mensen uit deze groep van harte uit om deel te nemen. Ook nodigen we mensen uit via andere RIVM-onderzoeken zoals VASCO en het Contest onderzoek, of via de Basisregistratie Personen. 

> IIVAC-onderzoek 


Pienter-Corona onderzoek

Met het Pienter Corona onderzoek verzamelen we informatie over antistoffen in het bloed van mensen. Zo komen we meer te weten over bescherming van mensen tegen het virus. Het gaat hierin om het aanmaken van antistoffen nadat iemand het virus heeft gehad. 

PIENTER Corona onderzoek


Vasco-onderzoek (Vaccinatiestudie Corona)

De Vaccinatiestudie Corona (VASCO) onderzoekt de langetermijneffectiviteit van de coronavaccins onder de Nederlandse bevolking.

Vaccinatiestudie Corona


VIDO-onderzoek (Afweer na coronavaccinatie)

Het is belangrijk om te weten of mensen na inenting een goede afweer opbouwen tegen het virus. Dit wordt onderzocht in het VIDO-onderzoek. 

> VIDO-onderzoek


VIVO-onderzoek (Vaccinatie Immuun reactie en Veroudering Onderzoek) 

In het VIVO-onderzoek wordt bij mensen tussen de 73 en 80 jaar de afweerreactie op de pneukokkenvaccinatie en de griepvaccinatie onderzocht in mensen tussen de 73 en 80 jaar jaar en vergeleken met afweer na coronavaccinatie. 

> VIVO-onderzoek


VOCAAL-onderzoek (Vaccinatie van Ouderen tegen het coronavirus en Cellulaire Afweer voor Langetermijnbescherming)

In dit onderzoek wordt bekeken hoe de afweerreactie is van mensen van 64 jaar en ouder op de vaccinaties tegen het coronavirus SARS-CoV-2. Daarbij worden vooral meegenomen de geheugen afweer van de witte bloedcellen en de afweer in de neus, daar waar het virus binnen komt. 

VOCAAL-onderzoek