Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet op verschillende manieren onderzoek om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te volgen. We verzamelen, analyseren en interpreteren gegevens systematisch. Zo kunnen we goed in de gaten houden hoe het nieuwe coronavirus zich ontwikkelt en zien we het als er veranderingen optreden. 
Hieronder zie je welke onderzoeken het RIVM doet.

Rekenmodellen

Met behulp van gegevens uit onderzoek in Nederland is het mogelijk om het verloop van de uitbraak te schatten en het effect van maatregelen te berekenen.
Lees meer over Rekenmodellen


Infectieradar

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt op verschillende manieren de verspreiding van infectieziekten in de gaten. Dat geldt ook voor het nieuwe coronavirus. Een van die manieren is door te kijken naar mensen met klachten die kunnen wijzen op een infectie. Dat doen we met Infectieradar. 
Lees meer over Infectieradar


Gezinnen en jongeren

Het RIVM doet onderzoek bij gezinnen in Nederland waarin iemand besmet is met het nieuwe coronavirus. Zo willen we meer te weten komen over het verloop van de ziekte.
Lees meer over Onderzoek gezinnen en jongeren.


Groepsimmuniteit (PIENTER Corona studie)

Het RIVM is een groot onderzoek gestart om uit te zoeken hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus.
Lees meer over Groepsimmuniteit


Huisartsen peilstations

NivelNederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg doet samen met het RIVM onderzoek naar mensen met griepachtige klachten. Samen meten zij bij 40 huisartsenpraktijken hoe vaak mensen met deze klachten bij de huisarts komen en welke virussen deze klachten veroorzaken. 
Lees meer over Huisartsen peilstations


Onderzoek Rioolwater

In Nederland is het genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus inmiddels ook aangetoond in het rioolwater.
Lees meer over Rioolwater


Gedragswetenschappelijk onderzoek

Onderzoek naar gedrag en gezondheid biedt inzichten hoe mensen te helpen om gedragsregels te blijven volgen.
Lees meer over Gedragswetenschappelijk onderzoek


Onderzoek indirecte effecten COVID-19 op zorg en gezondheid

De COVID-19 epidemie en de maatregelen om die te bestrijden hebben tot grote verschuivingen in de gezondheidszorg geleid
Lees meer over Indirecte effecten COVID-19 op zorg en gezondheid


Onderzoek in Nederland

Op buiten het RIVM worden er tal van onderzoeken naar COVID-19 uitgevoerd. Een overzicht is te vinden op de website van de FMS.

Met behulp van subsidie worden ook nieuwe onderzoekprogramma’s naar COVID-19 gestart: klik hier voor meer informatie.