Er wordt op verschillende manieren onderzoek gedaan om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te volgen. Dat is nodig om ons tegen COVID-19 te kunnen beschermen. We moeten weten hoe vaak en waar het nieuwe coronavirus voorkomt en welke trends zich daarin voordoen. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verzamelt, analyseert en interpreteert deze gegevens systematisch. We noemen dit surveillance. Zo kunnen we goed in de gaten houden hoe het nieuwe coronavirus zich ontwikkelt en zien we het als er veranderingen optreden. Als het nodig is, kunnen we het kabinet adviseren om tijdig maatregelen nemen en hierover breed te communiceren. Hieronder zie je welke onderzoeken het RIVM doet.

Rekenmodellen

Met behulp van gegevens uit onderzoek in Nederland is het mogelijk om het verloop van de uitbraak te schatten en het effect van maatregelen te berekenen.
Lees meer over Rekenmodellen


Infectieradar

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt op verschillende manieren de verspreiding van infectieziekten in de gaten. Dat geldt ook voor het nieuwe coronavirus. Een van die manieren is door te kijken naar mensen met klachten die kunnen wijzen op een infectie. Dat doen we met Infectieradar. 
Lees meer over Infectieradar


Gezinnen en jongeren

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet onderzoek bij gezinnen in Nederland waarin iemand besmet is met het nieuwe coronavirus. Zo willen we meer te weten komen over het verloop van de ziekte.
Lees meer over Onderzoek gezinnen en jongeren.


Groepsimmuniteit

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is een groot onderzoek gestart om uit te zoeken hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus.
Lees meer over Groepsimmuniteit


Huisartsen peilstations

NivelNederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg doet samen met het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoek naar mensen met griepachtige klachten. Samen meten zij bij 40 huisartsenpraktijken hoe vaak mensen met deze klachten bij de huisarts komen en welke virussen deze klachten veroorzaken. 
Lees meer over Huisartsen peilstations


Onderzoek Rioolwater

In Nederland is het genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus inmiddels ook aangetoond in het rioolwater.
Lees meer over Rioolwater


Gedragswetenschappelijk onderzoek

Onderzoek naar gedrag en gezondheid biedt inzichten hoe mensen te helpen om gedragsregels te blijven volgen.
Lees meer over Gedragswetenschappelijk onderzoek


Onderzoek gedragsmaatregelen en welbevinden

Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de afgekondigde maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hier aan te houden en wat de impact op mensen is, houden het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst-GHORGeneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (in samenwerking met de regionale GGD’en) een groot onderzoek.
Lees meer over Onderzoek gedragsmaatregelen en welbevinden.


Beleving coronavirus

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het NivelNederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg onderzoeken tussen 24 februari en 17 mei 2020 samen hoe mensen in Nederland de coronacrisis beleven.
Lees meer over Beleving coronavirus


Onderzoek in Nederland

Op buiten het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu worden er tal van onderzoeken naar COVID-19 uitgevoerd. Een overzicht is te vinden op de website van de FMS.

Met behulp van subsidie worden ook nieuwe onderzoekprogramma’s naar COVID-19 gestart: klik hier voor meer informatie.